Camembert produkowany jest oczywiście w Normandii, a dokładniej w departamentach: Calvados, Manche oraz Orne. Nazwa pochodzi od miejscowości w departamencie Orne, gdzie został rozpowszechniony. Nie bez znaczenia dla jego produkcji jest panujący w tych regionach umiarkowany klimat o małych wahaniach temperatury.
Produkcja - ser pozyskuje się ze świeżego, krowiego mleka, które podgrzewa się do temp. nie większej niż 40 stopni. Ściętą masę przelewa się do form za pomocną specjalnych łyżek (louche). Dojrzewa w chłodnych pomieszczeniach, najczęściej w piwnicach o 90% wilgotności powietrza i temperaturze 6 stopni.
Sprzedawany jest w słynnych pudełkach z drewna topolowego.
Dojrzewanie - od 3 do 4 tygodni
Kształt i wygląd - camembert ma kształt dysku o wysokosci 3, a długosci 11cm. Składa się z 45% tłuszczu. Waga krążka to 250 gramów wraz z opakowaniem. Jest rozpoznawalny dzięki swojej białej, pomarszczonej skórce. Miąższ przybiera kolory od kremowego do jasnożółtego. Jest miękki, niezbyt zbity i sprężysty.
Smak - lekko słonawy, mleczny i łagodny. Dojrzały jest nieco bardziej zaostrzony i wyraźny.
Jakie wina? - Beaujolais, Côtes-du-Rhône lub Tourraine, normandzki cydr
Jak podajemy? - Podawany na koniec posiłku. Należy wyjąć go z lodówki na ok. 1h przed podaniem.
-------------------------------------------------------------------
Pomysłów na camembert jest masa. Zapieczony, panierowany, używany do kanapek i sosów oraz jako farsz do mięs. Ja dziś proponuję typowe normandzkie połącznie- camembert i jabłka.
Jesli nie macie pomysłu na przystawkę lub przekąskę, to polecam ten przepis. Kremowy ser, słodkie jabłko i chrupiące migdały. To połączenie naprawdę działa. Zapraszam!
Millefeuille de camembert
- krążek sera camembert,
- 1 jabłko,
- łyżka masła
- dwie łyżki zmielonych, prażonych migdałów (można zastąpić orzechami)
Jabłko obrać, pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć je na maśle, tak by nie były zbyt miękkie. Przestudzić. Ser przekroić wzdłuż na 3 części. Na pierwszej ułożyć warstwe jabłek i przykryć kolejną. powtórzyć czynność i przykryć ostatnią częścią sera. Docisnąć. Za pomocą pędzelka posmarować ser masłem, które zostało na patelni (spod jabłek) i obtoczyć krążek w uprażonych migdałach. Schłodzić 2h w lodówce. Podawać z cydrem :)
Fantastyczny pomysł, kupuje go :)
OdpowiedzUsuńO rany...jak ja kocham sery, a Twoja propozycja musi smakować obłędnie...genialne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam śmierdziuszki. Taka propozycja to dla mnie bomba, w weekend wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńSuper! Potem koniecznie napisz jak Ci smakowało :)
UsuńUwielbiam camembert, to jeden z najdoskonalszych serów, które kiedykolwiek wymyslono:)
OdpowiedzUsuń<3
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa propozycja. Lubię camemberta, z jabłkiem jeszcze nie próbowałam, więc zapisuję do wykonania ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis, bardzo lubię camembert, ale bliżej się nie interesowałam kwestiami związanymi z jego produkcją.
OdpowiedzUsuńW połączeniu z jabłkiem i orzechami zapowiada się świetnie.
A skoro jabłka, to do tego może calvados?:)
Bardzo fajna propozycja. Musze spróbować. Koniecznie
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Witam,
OdpowiedzUsuńzrobiłam na wieczór francuski Wrocławskich Gospodyn Miejskich. Jako przystawka sprawdziło się znakomicie. Postanowiłam jednak nie obtaczac, a posypałam migdałami. ;) Dziś u mnie moja wersja na blogu, oczywiście podpisałam, że przepis od Ciebie ;)