Bardzo szybkie ciasto czekoladowe (z mikrofalówki)
/źródło: Marmiton septembre/octobre2013/
- 3 jajka,
- 100g masła,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 125g czekolady (u mnie deserowa+gorzka),
- 100g cukru,
- 50g mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
- łyżka kakao,
- łyżka cukru,
- 2 łyżki masła
- odrobinka wody
Czekoladę roztopić z masłem w mikrofalówce bądź w rondelku. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać do nich czekoladę i masło, mąkę, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Wszystko dokłądnie połączyć. Żaroodporne naczynie nasmarować masłem, a dno wyścielic papierem do pieczenia. Masę przelać do formy. "Piec" w mikrofalówce na najwyzszej mocy ok. 9 min. do suchego patyczka (w przepisie była mowa o 5-6 minutach, ale to zdecydowanie za mało).
Składniki polewy rozpuścic razem. Udekodować polewą ostudzone ciasto.
Ciekawy pomysł, w sam raz dla niespodziewanych gości :) ciasto gotowe w kilka minut
OdpowiedzUsuńczasami takie przepisy tez sie przydaja na niespodziewane okolicznosci:) a ciacho wyglada naprawde super:)
OdpowiedzUsuńza polew to bym duzo zrobila...pycha!
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie piekłam ciacha w mikrofali. Aż trudno uwierzyć, patrząc na Twoje ciasto, że powstało własnie w ten nietradycyjny sposób.
OdpowiedzUsuńMikrofalówki nie posiadam, ale wersja piekarnikowa mnie zachęca:) pozdawiam ciepło
OdpowiedzUsuńSzybki sposób na cukrowego głoda :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam jeszcze ciasta z mikrofali, a wiec trudno mi odnieść się do twojego porównania.
OdpowiedzUsuńPewnie masz rację, w przeciwnym wypadku, tylko w mikrofali by się wszystko robiło. W każdym razie pomysł b. fajny, i tak jak ktoś juz wcześniej zdaje się że napisał, na okoliczność przyjazdu niespodziewanych gości, może to byc dobre rozwiązanie.
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
wygląda świetnie ! :) nie widać, że z mikrofalówki! Dobry pomysł, gdy trzeba zrobić coś na szybko. Pozdrawiamy:)
OdpowiedzUsuńCiasto z mikrofalówki wyszło gumowate, nie zbyt smaczne. Wersja z piekarnikiem jest bardziej korzystna. Osobiście nie preferuje takich ciast, ale to jest całkiem smaczne. Pozdrawiam. ;)
OdpowiedzUsuńMnie nie wyszło gumowate - może lekko gąbczaste, ale w smaku pyszne. Nastepym razem z tego przepisu upiekę je 'po Bożemu' w piekarniku :)
Usuńale na ile trzeba rozgrzać piekarnik?
OdpowiedzUsuńNie można "pozytywnie się rozczarować".
OdpowiedzUsuńw ilu stopniach i ile czasu piec w piekarniku?
OdpowiedzUsuń180 stopni, do tzw. suchego patyczka :) Wszystko zależy od piekarnika.
Usuń