niedziela, 28 października 2012

Bardzo szybkie ciasto czekoladowe (z mikrofalówki...)

Nie jestem zwolenniczką gotowania/przygotowywania potraw w mikrofalówce... Wykorzystuję ją tylko do odgrzewania lub rozmrażania, ale gdy zobaczyłam ten przepis byłam strasznie ciekawa rezultatu. Byłam przekonana, że nie wyjdzie. Pozytywnie się rozczarowałam! Efektem jest bardzo dobre ciasto czekoladowe. Może nie tak wilgotne jak przy tradycyjnej metodzie, ale w sam raz na nagłą zachciankę czegoś słodkiego i czekoladowego! Jednak, gdy macie troszkę wiecej czasu warto upiec je w piekarniku. Wiadomo...nic nie zastąpi smaku pieczenia :)




Bardzo szybkie ciasto czekoladowe (z mikrofalówki)
/źródło: Marmiton septembre/octobre2013/

- 3 jajka,
- 100g masła,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 125g czekolady (u mnie deserowa+gorzka),
- 100g cukru,
- 50g mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia



Polewa:
- łyżka kakao,
- łyżka cukru,
- 2 łyżki masła
- odrobinka wody

Czekoladę roztopić z masłem w mikrofalówce bądź w rondelku. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać do nich czekoladę i masło, mąkę, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Wszystko dokłądnie połączyć. Żaroodporne naczynie nasmarować masłem, a dno wyścielic papierem do pieczenia. Masę przelać do formy. "Piec" w mikrofalówce na najwyzszej mocy ok. 9 min. do suchego patyczka (w przepisie była mowa o 5-6 minutach, ale to zdecydowanie za mało).

Składniki polewy rozpuścic razem. Udekodować polewą ostudzone ciasto.


14 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł, w sam raz dla niespodziewanych gości :) ciasto gotowe w kilka minut

    OdpowiedzUsuń
  2. czasami takie przepisy tez sie przydaja na niespodziewane okolicznosci:) a ciacho wyglada naprawde super:)

    OdpowiedzUsuń
  3. za polew to bym duzo zrobila...pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nigdy nie piekłam ciacha w mikrofali. Aż trudno uwierzyć, patrząc na Twoje ciasto, że powstało własnie w ten nietradycyjny sposób.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mikrofalówki nie posiadam, ale wersja piekarnikowa mnie zachęca:) pozdawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  6. Szybki sposób na cukrowego głoda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie próbowałam jeszcze ciasta z mikrofali, a wiec trudno mi odnieść się do twojego porównania.
    Pewnie masz rację, w przeciwnym wypadku, tylko w mikrofali by się wszystko robiło. W każdym razie pomysł b. fajny, i tak jak ktoś juz wcześniej zdaje się że napisał, na okoliczność przyjazdu niespodziewanych gości, może to byc dobre rozwiązanie.


    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda świetnie ! :) nie widać, że z mikrofalówki! Dobry pomysł, gdy trzeba zrobić coś na szybko. Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto z mikrofalówki wyszło gumowate, nie zbyt smaczne. Wersja z piekarnikiem jest bardziej korzystna. Osobiście nie preferuje takich ciast, ale to jest całkiem smaczne. Pozdrawiam. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie nie wyszło gumowate - może lekko gąbczaste, ale w smaku pyszne. Nastepym razem z tego przepisu upiekę je 'po Bożemu' w piekarniku :)

      Usuń
  10. ale na ile trzeba rozgrzać piekarnik?

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie można "pozytywnie się rozczarować".

    OdpowiedzUsuń
  12. w ilu stopniach i ile czasu piec w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 180 stopni, do tzw. suchego patyczka :) Wszystko zależy od piekarnika.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...