W serach jestem zakochana równie mocno, jak w we francuskich winach. Mogłabym się nawet pokusić o porównanie...w obu przypadkach stale odkrywam całą gamę smaków i aromatów...ciągle kosztuję nowe, ale mam wrażenie, że nigdy nie poznam wszystkiego.
Od czasu do czasu dobrą kolację lubimy zakończyć degustacją serów. Koniecznie z dobrą bagietką, winem i wytrawną konfiturą z nutą słodyczy. Ostatnio rozsmakowywaliśmy się w konfiturze z karmelizowanej cebuli do kozich serów, a teraz w tym chutneyu... Nie wiedziałam, że mój pomysł, który powstał przypadkiem, zrodzi takie doznania smakowe...
W styczniowo-lutowym wydaniu Elle à table natrafiłam na artykuł promujący przygotowywanie posiłków z tego co mamy w kuchennych szafkach, a w nim przepis na chutney z grejfruta... Po krótkiej analizie 'spiżarni' stwierdziłam, że grejfrutów brak, ale na stanie miałam pomarańcze...i powstał pomysł na ten oto chutney. Delektowaliśmy się nim jedząc go wraz z pysznym serem camembert z Normandii oraz tomme noire z Pirenejów.
Chutney z pomarańczy /(Chutney à l'orange)
(słoiczek 350-400g)
- czerwona cebula (u mnie biała),
- ząbek czosnku,
- 3 pomarancze, obrane i wyfiletowane (zrobiłam to,ale niedokładnie:) )
- mała papryczka chili (moze być suszona),
- sok z jednej limonki,
- łyżka białego octu winnego,
- 120g brązowego cukru,
- płaska łyżeczka świeżego, startego imbiru.
Cebulę pokroić w piórka. Dusić ją w rondelku (z przykrywną) na oleju (najlepiej słonecznikowym) przez 10-15 minut. Nastepnie zdjąć przykrywkę i chwilkę podsmażyć cebulkę. Dodać zmiażdzony ząbek czosnku, ćwiartki pomarańczy, posiekaną papryczkę, sok z limonki, ocet, cukier oraz imbir. Dusić na wolnym ogniu do momentu, gdy płyn się zredukuje, a chuntey zacznie gęstnieć (jak konfitura). Przełożyć chutney do sparzonego wcześniej słoiczka i dobrze go zakręcić.
Świetny pomysł, fajne zdjęcia, w pełni rozumiem miłość do serów i wina. Pozdrawiam i jako 1/2 A menu please zapraszam do odwiedzenia naszego bloga :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i zaproszenia do wizyty na blogu- na pewno skorzystam :)
UsuńPomarańcze i czosnek? - ciekawe połączenie
OdpowiedzUsuńCo do serów - to tak jak ja. Co do wina - wkrótce się okaże :)
OdpowiedzUsuńUważam, że pomarańcza świetnie komponuje się z mięsami i serami. Muszę skorzystać z przepisu i zrobić kilka słoiczków, póki jeszcze cytrusy w sezonie :)
Cytrynko, to prawa...z mięsami pomarańcza też świetnie smakuje. Pozdrawiam!
Usuńbardzo podoba mi sie taki dodatek i mysle, ze fajnie smakuje:)
OdpowiedzUsuńMy z serami i winem mamy dokłądnie tak samo...ostatnio w towarzystwie kalabryjskiej koniftury cebulowej z rodzynkami...ale ten przepis dość mocno mnie zaintrygował...
OdpowiedzUsuńMmm...nawet nie wspominaj o tej włoskiej konfiturze z cebuli...na samą myśl robi się smacznie :)
UsuńDoskonałe zestawienie, pyszny sposób na pomarańcze :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju chutneye, aż mi ślinka cieknie na myśl o zaproponowanym przez Ciebie połączeniu :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie próbowałam, ale wyobrażam sobie że musi być pyszny! uwielbiam dżem z pomarańczy i myślę że taki bardziej wytrawny czatnej z pomarańczy zły być nie może.
OdpowiedzUsuńMmmm, już sobie marzę o pysznym serze pleśniowym i takim czatneju...marzenie :)
Pozdrawiam
Monika
If you are going for finest contents like I do, only pay a quick
OdpowiedzUsuńvisit this website every day since it presents quality contents, thanks
My site view
Hey There. I found your weblog the use of msn.
OdpowiedzUsuńThis is an extremely smartly written article. I'll be sure to bookmark it and come back to learn extra of your helpful info. Thank you for the post. I will definitely comeback.
my site ... undisclosed
When someone writes an article he/she keeps the
OdpowiedzUsuńidea of a user in his/her brain that how a user can understand it.
Therefore that's why this article is perfect. Thanks!
Feel free to visit my homepage; orangeville
Great delivery. Sound arguments. Keep up the amazing work.
OdpowiedzUsuńMy blog post: yale
Hello there! This is kind of off topic but
OdpowiedzUsuńI need some guidance from an established blog. Is it difficult to set
up your own blog? I'm not very techincal but I can figure things out pretty fast. I'm thinking about making
my own but I'm not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions? With thanks
Here is my web site ... lotsen