poniedziałek, 5 marca 2012

Chutney z pomarańczy (doskonały do serów)

W serach jestem zakochana równie mocno, jak w we francuskich winach. Mogłabym się nawet pokusić o porównanie...w obu przypadkach stale odkrywam całą gamę smaków i aromatów...ciągle kosztuję nowe, ale mam wrażenie, że nigdy nie poznam wszystkiego.


Od czasu do czasu dobrą kolację lubimy zakończyć degustacją serów. Koniecznie z dobrą bagietką, winem i wytrawną konfiturą z nutą słodyczy. Ostatnio rozsmakowywaliśmy się w konfiturze z karmelizowanej cebuli do kozich serów, a teraz w tym chutneyu... Nie wiedziałam, że mój pomysł, który powstał przypadkiem, zrodzi takie doznania smakowe...



W styczniowo-lutowym wydaniu Elle à table natrafiłam na artykuł promujący przygotowywanie posiłków z tego co mamy w kuchennych szafkach, a w nim przepis na chutney z grejfruta... Po krótkiej analizie 'spiżarni' stwierdziłam, że grejfrutów brak, ale na stanie miałam pomarańcze...i powstał pomysł na ten oto chutney. Delektowaliśmy się nim jedząc go wraz z pysznym serem camembert z Normandii oraz tomme noire z Pirenejów.

Chutney z pomarańczy /(Chutney à l'orange)
(słoiczek 350-400g)

- czerwona cebula (u mnie biała),
- ząbek czosnku,
- 3 pomarancze, obrane i wyfiletowane (zrobiłam to,ale niedokładnie:) )
- mała papryczka chili (moze być suszona),
- sok z jednej limonki,
- łyżka białego octu winnego,


- 120g brązowego cukru,
- płaska łyżeczka świeżego, startego imbiru.



Cebulę pokroić w piórka. Dusić ją w rondelku (z przykrywną) na oleju (najlepiej słonecznikowym) przez 10-15 minut. Nastepnie zdjąć przykrywkę i chwilkę podsmażyć cebulkę. Dodać zmiażdzony ząbek czosnku, ćwiartki pomarańczy, posiekaną papryczkę, sok z limonki, ocet, cukier oraz imbir. Dusić na wolnym ogniu do momentu, gdy płyn się zredukuje, a chuntey zacznie gęstnieć (jak konfitura). Przełożyć chutney do sparzonego wcześniej słoiczka i dobrze go zakręcić.

17 komentarzy:

  1. Świetny pomysł, fajne zdjęcia, w pełni rozumiem miłość do serów i wina. Pozdrawiam i jako 1/2 A menu please zapraszam do odwiedzenia naszego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny i zaproszenia do wizyty na blogu- na pewno skorzystam :)

      Usuń
  2. Pomarańcze i czosnek? - ciekawe połączenie

    OdpowiedzUsuń
  3. Co do serów - to tak jak ja. Co do wina - wkrótce się okaże :)
    Uważam, że pomarańcza świetnie komponuje się z mięsami i serami. Muszę skorzystać z przepisu i zrobić kilka słoiczków, póki jeszcze cytrusy w sezonie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cytrynko, to prawa...z mięsami pomarańcza też świetnie smakuje. Pozdrawiam!

      Usuń
  4. bardzo podoba mi sie taki dodatek i mysle, ze fajnie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. My z serami i winem mamy dokłądnie tak samo...ostatnio w towarzystwie kalabryjskiej koniftury cebulowej z rodzynkami...ale ten przepis dość mocno mnie zaintrygował...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mmm...nawet nie wspominaj o tej włoskiej konfiturze z cebuli...na samą myśl robi się smacznie :)

      Usuń
  6. Doskonałe zestawienie, pyszny sposób na pomarańcze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe połączenie, piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam wszelkiego rodzaju chutneye, aż mi ślinka cieknie na myśl o zaproponowanym przez Ciebie połączeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. nigdy nie próbowałam, ale wyobrażam sobie że musi być pyszny! uwielbiam dżem z pomarańczy i myślę że taki bardziej wytrawny czatnej z pomarańczy zły być nie może.

    Mmmm, już sobie marzę o pysznym serze pleśniowym i takim czatneju...marzenie :)

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  10. If you are going for finest contents like I do, only pay a quick
    visit this website every day since it presents quality contents, thanks

    My site view

    OdpowiedzUsuń
  11. Hey There. I found your weblog the use of msn.

    This is an extremely smartly written article. I'll be sure to bookmark it and come back to learn extra of your helpful info. Thank you for the post. I will definitely comeback.

    my site ... undisclosed

    OdpowiedzUsuń
  12. When someone writes an article he/she keeps the
    idea of a user in his/her brain that how a user can understand it.
    Therefore that's why this article is perfect. Thanks!

    Feel free to visit my homepage; orangeville

    OdpowiedzUsuń
  13. Great delivery. Sound arguments. Keep up the amazing work.


    My blog post: yale

    OdpowiedzUsuń
  14. Hello there! This is kind of off topic but
    I need some guidance from an established blog. Is it difficult to set
    up your own blog? I'm not very techincal but I can figure things out pretty fast. I'm thinking about making
    my own but I'm not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions? With thanks

    Here is my web site ... lotsen

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...