niedziela, 11 listopada 2012

Carbonade flamande

Piwo, masło, cykoria, maroilles... Mnie kojarzy się jednoznacznie: północ Francji. Z tego rejonu pochodzi mój dzisiejszy przepis. Francuska tradycja z mocnymi belgijskimi wpływami. Warto wypróbować. Warto, by mięso dusiło się bardzo powoli, bo wtedy będzie najsmaczniejsze. Warto też wybrać dobre piwo, może być nawet ciemne...najlepiej belgijskie (u mnie alzackie;-) ). Od niego zależy smak potrawy. No i ten piernik... :)


Przepis zmodyfikowany przez mnie.

Carbonade flamande (wołowy gulasz na piwie)
(źródło: Les meilleurs recettes de nos terroirs)

- 1kg wołowiny na gulasz,
- 50g masła,
- 2 łyżki mąki,
- duża cebula,
- butelka piwa (0,33l),
- 3 łyżki octu winnego,
- 3 kawałki piernika,
- musztarda,
- bouquet garni - liść laurowy+tyminek związane nitką,
- łyżka cukru trzcinowego,
- łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie),
- sól, pieprz

 

Mięsko pokroić w kostkę. Podsmażyć w garnku o grubym dnie na rozgrzanym maśle.
Dodać mąkę i cebulę pokrojoną w piórka. Chwilkę podsmażyć i dodać ocet winny. Zredukowac płyn.
Dodać piwo. Piernik posmarować musztarda i dodać do gulaszu razem z bouquet garni i cukrem trzcinowym.
Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 2-3h (w zależnosci od wielkości kawałków mięsa i jego jakości). Pod koniec posolić, doprawić pieprzem i ewentualnie dodać koncentrat pomidorowy.


9 komentarzy:

  1. ależ musiało pachnieć jak to mięsko się dusiło <3

    OdpowiedzUsuń
  2. takie sycace, konkretne jedzonko, pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Iwona,
    jak to musi smakować!
    I pachnieć...
    Ach...

    OdpowiedzUsuń
  4. Najbardziej mnie ciekawi w tym wszystkim piernik :) super danie!

    OdpowiedzUsuń
  5. To musi być boskie. Ten piernik w środku to ciekawy dodatek, ale bardzo w moim stylu, więc przepis zapisuję :-D

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam wszelkiego rodzaju gulasze, ale takiego z piernikiem z pewnością nie jadłam. Bardzo interesujący przepis...

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię piwne gulasze. Ciekaw jestem tego piernikowego aromatu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten pomysł mi bardzo do gustu przypadł. Rzadko jem wołowinę, ale w takim wydaniu spróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...