Większość kulinarnych gwiazd telewizyjnych to szczęściarze...ale nie dlatego, że są popularni, ale z tego powodu,że bezkarnie podróżują po świecie i uczą się go 'od kuchni'. Musi to być wspaniała przygoda!
Sama nie ukrywam,że czasem (hihi) zdarza mi się wybierać kierunek podróży ze względu na kuchnię danego zakątka... Nie ma nic bardziej prawdziwego jak uczyć się ludzi poprzez ich gotowanie :)
Dlatego polubiłam Julie Andrieu. Z gracją i kobiecą subtelnością odkrywa kulinarne zakamarki swiata. W programach telewizyjnych pokazuje też regionalną kuchnię francuska, za co jej chwała :)
Danie poniżej jest jej chińską inspiracją. Chińską...znaczy to tyle, co szybko i smacznie. W przepisie dokonałam paru zmian. Użyłam nerkowców zamiast orzechów włoskich (bo nie przepadam za nimi) i dodałam papryczkę chili, by wzmocnić smak. Efekt? Pyszny, rozgrzewajacy kurczak (za sprawą imbiru i papryczki) z chrupiacymi orzeszkami i soczystym ananasem. Ciekawy, oryginalny, do powtórki!
Kurczak z karmelizowanymi orzechami i ananasem
(przepis pochodzi z: Julie cuisine le monde Julie Andrieu)
- 500g filetów z kurczaka
- 100g orzechów (w oryginalnym przepisie były to orzechy włoskie, u mnie- nerkowce),
- 2 łyżki oleju arachidowego,
- zabek czosnku,
- kawałek startego imbiru,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki octu z wina xeres (u mnie balsamiczny)
- łyżka cukru trzciwonego,
- mała papryczka bird's eye
- ananas- polowa puszki,
Filety kroimy w kostkę 1cm i smażymy na bardzo rozgrzanymi oleju do momentu, gdy się zarumieni. Przekładamy na talerz. Na tej samej patelni smażymy przez minutę nerkowce/ inne orzechy, posiekany czosnek, imbir oraz paprycze chili. Dodajemy sos sojowy, ocet oraz cukier i karmelizujemy całość (sos musi zgęstnieć). Do orzechów dodajemy kurczaka i podsmażamy wszystko razem. W ostatnim momencie dorzucamy ananasa pokrojonego w kostkę, chwilę smażymy.
Danie podajemy z ryżem.
Iwono! Przepyszna propozycja!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dla mnie każda podróż staje się też podróżą kulinarną...poznać świat , miejsca , ludzi można tylko przy wspólnym stole...a kurczak - wspaniały ...
OdpowiedzUsuńŚwietne danie, bardzo by mi smakowało! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjak dla mnie danie idealne! lubie takie potrawy, przepis zapisuję ;)
OdpowiedzUsuń