poniedziałek, 26 listopada 2012

Świąteczny torcik z korzennym kremem bavaroise na bazie speculoosów (bez pieczenia)

Bez pieczenia, ale to nie znaczy, że bez wysiłku. Trzeba zwrócić uwagę na przygotownaie kremu, który jest dość wymagajacy i trzeba uważać, by się nie zwarzył. Ostatecznie jednak efekt rekompensuje cierpliwość  w przygotowaniu.

Torcik jest lekki, piankowy z chrupiącym korzennym spodem. Szybko znika z talerzyka :) Można go podać z karmelizowanymi jabłkami lub ze słonym karmelem... Cudo!

Im mniejsza średnica tortownicy, tym lepiej. Moja ma 20cm, ale autorki przepisu radzą, by użyć takiej 15 centymetrowej.



Świąteczny torcik z korzennym kremem bavaroise na bazie speculoosów
(Desserts pour les gourmands G.Auboyer, E-M. Briolat)

Na spód:
- 150g speculoosów,
- 70 g masła

Speculoosy zmielić na mączkę. Połączyć z roztopionym masłem. Tortownicę o srednicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia, a na dno rozłożyć masę ciasteczkową. Schować do lodówki. W tym czasie przygotowujemy krem.

Na krem bavaroise:
- 3 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki ciepłej wody,
- 3 żółtka,
- 100g cukru,
- 300ml mleka,
- 100g speculoosów lub innych ciasteczek korzennych,
- 250 ml śmietanki kremówki



Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
Żółtka ubijamy z cukrem na puszysto. Mleko podgrzewamy i wlewamy na masę jajeczną cały czas ubijając. Krem wlewamy z powrotem do rondelka po mleku i gotujemy na małym ogniu do zgęstniania ciągle mieszając (ważne!). Trzeba być cierpliwym i naprawdę ciagle mieszać krem :) Powinien zgęstnieć tak, by powoli spływał z łyżeczki. Zdejmujemy go z ognia. Dodajemy pokruszone ciasteczka korzenne oraz rozpuszczoną w wodzie żelatynę - całość dobrze miksujemy - by nie było grudek. Krem schładzamy.
Kremówkę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy ją z zimnym kremem (w przeciwnym wypadku zwarzy sie!).  Mase przelewamy na ciasteczkowy spód i schładzamy co najmniej 2h w lodówce.

Torcik przyozdabiamy speculoosami lub pokruszonymi ciasteczkami.


14 komentarzy:

  1. Bardzo ladny, taki filigranowy - chetnie sprobuje ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) W smaku jest równie delikatny na jaki wygląda :)

      Usuń
  2. torciki z kremem to moja specjalność, szczególnie te bez pieczenia;) skorzystam na pewno ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bombowe, uwielbiam te ciasteczka, wiec torcik z pewnością przypadnie mi do gustu :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kapitalny! Jestem wielka fanka speculoosow, wiec cos mi sie zdaje, ze ten torcik podbilby moje serce :)

    OdpowiedzUsuń
  5. przyznam, że pierwszy raz słyszę o speculoos-ach. u nas specjalistką od ciast jest Ela. Ona pewnie wie, o co chodzi hi hi hi . Ja jak prawie zawsze zadowolę się obrazkiem ::)


    pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny torcik, zachwyca! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam specullosy, sa przepyszne .... ten sernik również musi takowy być:). Pozdrawiam
    PS. Piękna filiżanka:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moje smaki! Pysznie sie prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  9. wow, no rewelacyjny! i do tego bez pieczenia! świetny przepis. A jak przeczytała o tych speculoosach to też mnie to zaciekawiło :)
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszna i ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniały! Muszę sobie kupić speculoosy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. przyznam się , że smaku speculoosów nie znam , ale tak skutecznie zachwalasz i zachęcasz , że muszę spróbować :) ... wspaniały torcik...

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bardzo smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...