piątek, 30 listopada 2012

Terrina piernikowa z musem czekoladowo-pomarańczowym

Piernik przekładany musem czekoladowym to propozycja dla osób, które nie lubią piernika samego w sobie. Dobrze nasączone alkoholem ciasto i mus czekoladowy o pomarańczowym aromacie komponują się wybitnie dobrze. Jest to ciekawa propozycja, by z tradycyjnego wypieku stworzyć coś nowego i zadziwić rodzinę w czasie Świąt. Dodatkowo deser jest bardzo łatwy w przygotowaniu. O ile ma się pod ręką piernik ;-)


Terrina piernikowa z musem czekoladowo-pomarańczowym
(źródło: Marmiton novembre/decembre 2012 /z moimi zmianami/)

- ok. 250g piernika pokrojonego w dość cienkie kawałki
- 100g gorzkiej czekolady,
- 2 jajka,
- likier pomarańczowy (lub sok z 1 pomarańczy + 3 łyżki wódki),
- dwie łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- sól


Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia i ciagle mieszając dodawać po jedym żółtku, na końcu dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową. Ubite białka delikatnie połączyć z masą czekoladową.

Naczynie do terriny lub keksówkę należy wyłożyć folią spożywczą. Na do wyłożyć łyżkę musu czekoladowego. Nastepnie ułożyć kawałki piernika, które skrapiamy alkoholem pomarańczowym. Kolejna warstwa to warstwa musu. Następnie piernik, alkohol i tak do wyczerpania składników.

Terrinę schładzamy 12h w lodówce. Po wyjęciu z formy można ją dodatkowo przyozdobić polewą czekoladową.

11 komentarzy:

  1. To wygląda nieprzyzwoicie pysznie! Ja należę właśnie do grona osób, które piernik lubią wilgotny, faszerowany lub przekładany. Ten wpisuje się znakomicie w krajobraz moich smaków.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna ta terrina. Od razu nabrałam ochoty na piernik, a wiadomo, że przekładany masą musi być podwójnie pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten poncz i czekoladowo-pomarańczowy mus - świetny ... muszę go wypróbować również z intensywnie kawowym ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale czad! pysznie wygląda i pewnie smakuje - piękne zdjęcia...

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję bardzo za komentarze! Polecam terrinę, bo jest przepyszna!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak to pysznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oryginalny pomysł, bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Useful info. Fortunate me I discovered your website
    by accident, and I'm stunned why this coincidence didn't happened earlier!
    I bookmarked it.

    my weblog click next

    OdpowiedzUsuń
  9. What's up to all, because I am really eager of reading this webpage's post
    to be updated on a regular basis. It carries fastidious information.


    Also visit my web site ... nevada

    OdpowiedzUsuń
  10. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did
    you hire someone to do it for you? Plz reply as I'm looking to create my own blog and would like to know where u got this from. many thanks

    Feel free to surf to my web blog :: uranium

    OdpowiedzUsuń
  11. Thanks to my father who stated to me about this blog, this blog is really amazing.


    Have a look at my homepage barite

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...