piątek, 23 listopada 2012

Zupa jarzynowa w stylu minestrone z makaronem tagliatelle

W samym środku jesieni zachciało mi się porcji letnich witamin w postaci kubka gorącej, rozgrzewajacej zupy. Pełnej kolorów i zdrowych warzyw. Zapraszam Was na barwne wspomnienie lata.


Zupa jarzynowa w stylu minestrone z makaronem tagliatelle

- 3 gniazdka makaronu tagliatelle,
- 1 marchew,
- 1 szalotka lub mała cebulka,
- kawałek selera (korzeń),
- 2 średnie ziemniaki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cukinia,
- puszka (200g) fasolki flageolet (zielone ziarna)- można dać inny gatunek,
- garść mrożonego groszku,
- 250ml passaty pomidorowej,
- 2,5l wody,
- natka pietuszki, pół pęczka bazylii
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek

 
W garnku z grubym dnem podsmażyć którtko marchew pokrojoną w talarki, posiekaną szalotkę, porkojony w kosteczkę seler. Następnie dodać ziemniaki i cukinię ze skórką pokrojone w kostkę oraz posiekane ząbki czosnku. Przesmażyć wszystko razem. Zalać passatą pomidorowa oraz wodą. Gotować na małym ogniu ok. 25 min. Po tym czasie dodać połamany makaron, sól, pieprz, fasolkę. Gotować jeszcze 7 min. do momentu, gdy makaron będzie al dente. Na koniec dodać groszek oraz posiekaną pietruszkę i bazylię.


14 komentarzy:

  1. Uwielbiam, ta wersja musiała być jeszcze lepsza ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, letnie smaki w szary dzień :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki kubek to i ja bym wciągnęła do swojego brzucha, który spragniony ciepełka:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszelkie odmiany minestrone są super :) ale... ten makaron tagliatelle chyba nie jest zbyt wygodny do jedzenia w zupie? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygodny, niewygodny...ale jak smakuje! W pomidorówce też lubię podobne wstażki :) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. fajne:) ale chyba bym dorbniejszego makaronu uzywala...

    OdpowiedzUsuń
  6. miłe wspomnienie lata. i ile dobra w jednym kubeczku!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam minestrone. Im więcej warzyw, tym lepiej, a Twoja jest idealna.

    OdpowiedzUsuń
  8. u Ciebie jak zwykle zdjęcia zachęcające do jedzenia!
    pycha;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zupka pyszna, bardzo lubię takie :) A tak odchodząc od tego tematu, wczoraj pisałaś o zaprawie octowej do ryby po grecku - z chęcią spróbowałabym takiej wersji. Mogłabyś mi podrzucić?

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetna zupka, aczkolwiek u mnie w domu ten makaron tagliatelle w zupie by nie przeszedł - Mąż by marudził :) Ale mi odpowiada :)))

    OdpowiedzUsuń
  11. Często i ja ja robię w sezonie jesienno-zimowym. Pyszna jest. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. lubię takie bogato upakowane zupy :P garnuszek jak u babci ale to tylko dodaje uroku!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...